Handgeschreven door Corrie Van Hese Balten De Laatste Berichten

crisis

crisis

By corrie in Teachings on 17 maart 2020

Vaak raakt een crisis ons op meerdere gebieden tegelijkertijd. Dan word de relatie met jezelf, je omgeving, je geliefden, je vrienden , je werk, je verleden, heden en toekomst op scherp gezet. Ze daagt je uit om je een weg te banen door en voorbij de crisis.

Het woord crisis (grieks; kritein) draagt de uitnodiging in zich om te gaan onderscheiden. Je wordt uitgenodigd om te gaan onderscheiden wat ervoor jou toedoet en wat niet. Een crisis doet je ervaren wat je essentieel vindt in het leven en wat niet.

Crisis geeft je de mogelijkheid te vernieuwen door anders naar het leven te kijken. De crisis biedt ook een kans. De bekende oud-voetballer Johan Cruijff verwoordde dit inzicht al toen hij zei dat ieder nadeel zijn voordeel heeft.

Als je leven in de knel komt, als er een crisis ontstaat is dat een moment van bezinning en kunnen zich nieuwe deuren openen. Achter alle pijn kan zich nieuw leven tonen. De crisis biedt een kans tot vernieuwing. Juist als het leven in de knel komt, ontstaat de mogelijkheid te veranderen en verdieping te vinden.

Gisteren op tv hoorde ik dat het Chinese woord 危 机 ons woord is voor ‘crisis’ en dat het uit twee karakters bestaat, 危 (wēi) en 机 (jī).
Het eerste karakter 危 betekent gevaar en het tweede 机 betekent kans. Dit Chinese woord laat zien dat een crisis niet louter negatief is, dat het altijd ook een kans bevat en een keerpunt inhoudt. Deze twee betekenissen horen bij elkaar als donker en licht. Dat geeft hoop. Wie alleen maar het eerste aspect van crisis ziet, doet geen recht aan het tweede karakter van ‘mogelijkheid’, die het ook bevat.

Dit is een belangrijke boodschap omdat een crisis meestal angst genereert. Wie is er niet bang voor afbraak, chaos en vernietiging? Maar waarvoor zijn we bang? Als je naar de natuur kijkt, zie je dat sterven, afbraak en chaos juist zorgen voor vernieuwing, voeding en groei. En wij mensen zijn ook deel van de natuur, we zijn natuur en daarom is het bij ons niet anders.
En ook al hebben we zo graag zekerheid en controle.. de enige zekerheid die we hebben is dat we allemaal dit aardse leven een keer verlaten. Belangrijk is hoe we met ons leven omgaan, invullen.

Controle hebben we niet wél kunnen we invloed uitoefenen…door het donker te omarmen en je te verbinden met licht en liefde .

Problemen als een uitdaging zien om te groeien. We kunnen daarbij leren van kinderen. Zij zien in alles een nieuwe uitdaging. Wat de omstandigheden ook zijn, ze tonen een oneindig vertrouwen in hun vermogen tot creëren. Ze weten van niets iets te maken. Een laken wordt een tent, een hoop zand een mogelijkheid om te creëren. Dit kinderlijke creatieve vermogen kan helpen in de transformatie van een crisis. Zo biedt de crisis altijd ook een kans onze innerlijke kracht te leren gebruiken en het leven verder te verdiepen en te vernieuwen.

En ondertussen, volg je hart gebruik daarbij je verstand en zorg goed voor jezelf en elkaar..

Warme groet
corrievanhesebalten

Post CommentLeave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *