Handgeschreven door Corrie Van Hese Balten De Laatste Berichten

˜”*°•.˜”*°• Samhain •°*”˜.•°*”˜

˜”*°•.˜”*°• Samhain •°*”˜.•°*”˜

By corrie in Teachings on 30 oktober 2023

🧙‍♀️🧙‍♂️ Nu we vlak voor Samhain zitten voel ik de sluier weer dunner worden en ben ik veel bezig met de dierbaren die zijn overgegaan, familie, vrienden, onze dieren. Ook op mijn wandelingen merk ik dat de natuur zich terugtrekt en denk ik aan de wezens daarin die zijn heengegaan. En ik weet alles moet uiteindelijk sterven om weer geboren te kunnen worden, dat is de cyclus van het leven.

31 oktober de avond voor Samhain wordt gevierd als een omwenteling, een hernieuwing van het rad van het leven. Het is een van de oudste feesten, het wordt al duizenden jaren gevierd. Het vee werd vanaf de zomerweiden weer naar de boerderij teruggebracht en dieren werden geslacht omdat men het vlees nodig had om de winter door te komen. Speciale vuren werden aangestoken.

Voor de oude Kelten had het jaar twee ‘scharnieren’, 2 seizoenen. Dit waren Beltane (1 mei) en Samhain, (1 november), wat ook het traditionele Keltische Nieuwjaar is. En deze twee dagen waren de meest magische en vaak angstaanjagende tijden van het hele jaar.

Het Keltische volk had ontzag voor tijden en plaatsen ‘ertussenin’. En Samhain is begin van het stille, contemplatieve deel van het jaar. Tijd om naar binnen te keren, om te gedenken en af te ronden, maar ook een goed moment om met de geestenwereld contact te maken, want Samhain is het moment waarop de sluier tussen deze wereld en de volgende op zijn dunste is. (Al denk ik wel dat de sluiers allemaal in ons hoofd zitten!)

De meeste mensen kennen wel Halloween, (de gepopuliseerde Amerikaanse versie van Samhain), dat met spoken, skeletten en de dood wordt geassocieerd. Ook in de natuur is de dood in deze periode alom aanwezig, natuurkrachten trekken zich terug in de aarde, alles ‘sterft af’. De geest van de Zonnegod daalde in de onderwereld af. Samhain symboliseert de krachten van dood en duisternis.

De Kelten geloofden dat het met Samhain gemakkelijker werd voor geesten om van de wereld van de goden en overledenen naar onze stoffelijke wereld over te steken. Tijdens dit feest, dat soms enkele dagen kon duren, werden ook de graven van hun voorouders versierd. Op het graf werden dan graan, noten en andere kleine geschenken gelegd om hen bij het feest te betrekken maar misschien ook wel om hen te vriend te houden.

Deze periode was dan ook heel geschikt om met de geesten van de doden in contact te treden, om bescherming af te smeken, om voorspellingen te doen en om spirituele kennis te vergaren. De geestelijke leiders van de stam, de mannelijke Druïden en de vrouwelijke zieneressen waren hier dan ook de hele periode van Samhain mee bezig.

De wicca’s van nu houden Samhain nog in ere. Het is een van de belangrijkste feesten, sabbats van het paganistische jaarwiel. Het is een nacht vol verwondering en magie.
Voor mij gaat herdenken over verlies en rouw. Gedenken gaat over een tijdloze verbinding. Want een overledene die voor jouw veel heeft betekend leeft voort in jouw hart.

Mocht je een lezing willen met een boodschap van een overleden dierbare ( enkele plekjes voor morgen 31 oktober) of een jaarlezing voor 2023 stuur me dan een email: info@corrievanhesebalten.nl

Wil je voor jezelf een kaart trekken.. schud dan je tarotdeck en kies de 31e kaart uit je stapel … dat is de boodschap die je ontvangt van een overleden dierbare of van je voorouders.

Iedereen een Blessed Samhain
warme groet Corrie Van Hese Balten

Post CommentLeave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *