Handgeschreven door Corrie Van Hese Balten De Laatste Berichten

Samhain, de sluier is dun

By corrie in Teachings on 1 november 2020

Samhain op 31 oktober wordt gevierd als een omwenteling, een hernieuwing van het rad van het leven. Het is een van de oudste feesten, het wordt al duizenden jaren gevierd. Tijd om te gedenken en af te ronden, maar ook het begin van het stille, contemplatieve deel van het jaar. Tijd om naar binnen te keren. Het is een goed moment om met de spirituele wereld contact te maken, want Samhain is het moment waarop de sluier tussen deze wereld en de volgende op zijn dunste is.

Bij de meeste mensen is Samhain bekend als Halloween, maar door heksen wordt het ook beschouwd als een Sabbat om de voorouders te eren. Omdat in de natuur de dood in deze periode alom aanwezig was, de bomen lieten hun dode bladeren los, natuurkrachten trokken zich terug in de aarde. Ook de geest van de Zonnegod daalde eerst in de onderwereld af, voor hij weer kon worden herboren. Ook in het dagelijks leven alles was gedaan (de oogsten waren binnengehaald, zwakke dieren waren geslacht voor de wintervoorraad enz.) en nu richtte men zich nu vooral op de spirituele wereld.

Tijdens de nacht waarop men van oudsher dacht, dat de grens tussen de wereld van de levenden en die van de doden vervaagde, konden de geesten van de doden gemakkelijk de levende wereld bezoeken. Tijdens de festiviteiten van Samhain, die soms enkele dagen duurden, werden ook de graven van hun voorouders en stamgenoten versierd. Er werden dan graan, noten en andere kleine geschenken op gelegd om hen enerzijds gelijk bij het feest te betrekken en anderzijds ongetwijfeld om hen te vriend te houden.

Samhain was bij uitstek geschikt om met de geesten van de doden in contact te treden, om bescherming af te smeken, om voorspellingen te doen en om spirituele kennis te vergaren. De geestelijke leiders van de stam, de mannelijke Druïden en de vrouwelijke zieneressen waren hier dan ook de hele periode van Samhain mee bezig. Samhain symboliseert de krachten van dood en duisternis; ze werden echter niet gevreesd, maar geëerd als het tegenwicht van leven en licht.

Iedereen een Blessed Samhain

warme groet Corrie

Post CommentLeave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *