Handgeschreven door Corrie Van Hese Balten De Laatste Berichten

Waar hebben die sint en die piet nou eigenlijk mee van doen?                    🌙✨spirituele symboliek van Sinterklaas✨🌙

Waar hebben die sint en die piet nou eigenlijk mee van doen? 🌙✨spirituele symboliek van Sinterklaas✨🌙

By corrie in Teachings on 4 december 2022

Als kind geloofde ik al in de Sint, ik leefde in een magische wereld. Later pas kwamen de twijfels. Hoe kan het paard van Sint op de daken lopen? Hoe kan hij in één nacht alle kinderen cadeautjes brengen? Allemaal vragen van een kind dat in een nieuw bewustzijnsstadium komt. Later is Sinterklaas gewoon een verklede man, leuk voor kleine kinderen. En ontstaat er een rationele manier om naar de wereld te kijken. Pas nu weet ik dat zowel het rationele als het magische bewustzijn een innerlijke realiteit hebben.

Rond 5 december gaan de harten van groot en klein sneller kloppen. Er hangt een zweem van vrolijkheid en geheimzinnigheid. Iedere geboren en getogen Nederlander gelooft dan in Sinterklaas. Wat hebben wij met deze Goedheiligman die blijkbaar bij ons volk hoort? Het verhaal van Sinterklaas is een zuiver esoterische. Hij komt van over de Grote Zee. En de zee is altijd beschouwd als de scheidslijn tussen deze en de Andere Wereld.

Het witte paard de schimmel, is een essentieel gegeven. We zien de Sint dan ook never nooit rijden op een bruin of zwart ros maar altijd op een wit paard. Het symboliseert in de meeste culturen een symbool van de zon, van licht, leven en spirituele verlichting. (wat mij weer doet denken aan de tarotkaart de Zon) De Goedheiligman heeft ook een staf; een attribuut van een ingewijde. De staf is een oud symbool van bovennatuurlijke kracht. (Mozes strekte zijn staf uit over de Rode Zee die toen uiteen ging en ook de Kluizenaar op de Tarot heeft een staf.)

Het is door de schoorsteen dat Zwarte Piet het huis betreedt. De schoorsteen word gezien als de koker tussen de mens en de bovenwereld. Een wereld vol spoken en geesten. Ook Wodan maakte gebruik van de schoorsteen om te kijken of er offergeschenken zoals wortels en hooi lagen.

Sinterklaas heeft nogal wat historische verbanden met de Germaanse god. Wodan oftewel Odin- de Alvader der goden, die al sinds eeuwen vóór Christus door de Germanen in Noord-Europa werd vereerd. De naam is verwant met Oudnoords óðr, dat “universele wijsheid”, “geestdrift”, “poëzie”, en kracht betekent. De God die de Runenwijsheid verkreeg. Poëzie.. vandaar onze gedichten op 5 december!

Reeds in oeroude tijden reed de Germaanse god Wodan op zijn gevleugelde witte paard Sleipnir door de lucht. Ook in die tijd had hij al Zwarte helpers: de twee kraaien Mugin en Hugin. Deze twee vertelden hem alles wat de mensen op aarde deden of zeiden. Dit koppel is in heel Germaans Europa in allerlei gedaantes onderdeel gebleven van de folklore. Zo komt Nederland aan zijn Zwarte Piet. In vele landen om ons heen heeft Sinterklaas Krampus als metgezel, een zwart beestachtige demon. Want naast het licht van Sint Nicolaas was Zwarte Piet aanvankelijk een duistere, angstaanjagende schaduwfiguur. Onze eigen schaduwkant. Piet is een louterende kracht die alles wat in ons schaduwachtig is, transparant wil maken voor het licht.

Sinterklaas is dus het neerdalen van een hemelse energie, met het doel een menselijk wezen dat in het donker, nog onbewust is, de kans te bieden zich te verlichten. (met kerst)Als de dagen korter worden, de maan schijnt en de wind door de bomen waait, worden we vervuld met goede gevoelens voor elkaar en maken zo de weg vrij voor de geboorte van het Licht.. hoe mooi is dat.

Jammer dat we nauwelijks nog weten waar onze feesten mee van doen hebben. Zelf ben ik een groot kind wat nog steeds naar buiten rent om te bedanken en beschouw mijn leven, als een magisch verhaal…

Ontdek eens de parels die je in de knapzak van de Zot of in de zak van Sinterklaas kunt vinden
Schud je tarot kaarten en kies op gevoel 3 kaarten die voor jouw wijsheden staan die het leven jou, door ervaringen te doorlopen, heeft geschonken.

Ik wens jullie een gezellig Sinterklaasweekend…

Post CommentLeave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *