Handgeschreven door Corrie Van Hese Balten De Laatste Berichten

Werd er in de steentijd al ‘kerst’ gevierd?

Werd er in de steentijd al ‘kerst’ gevierd?

By corrie in Teachings on 13 december 2021

🎄🔥 Binnenkort is het weer Kerstmis, een echt familiefeest.🎄🔥
We weten dat volgens de katholieke godsdienst op 25 december Jezus zou geboren zijn maar er werd in de steentijd al ‘kerstmis’ gevierd.

De Germanen vierden op 21 december Joel, de winterzonnewende, het feest van de overwinning van de zon op de duisternis van de winter. Dit midwinterfeest duurde twaalf gewijde nachten. De nacht ervoor was de heilige Moedernacht. De huizen werden met groenblijvende takken versierd, vruchtbaarheidssymbolen. Ze bliezen op hoorns, er werden nieuwe vuren aangestoken met stukjes eikenhout van oude vuren. Vuur heeft de vonk van het goddelijke in zich, de vonk die elk jaar opnieuw in de winter gloeit en Moeder Aarde zal bevruchten. Waardoor het mysterieuze levensbeginsel in de donkere aarde van de moederschoot kan gaan spruiten.

Ook de Romeinen en de oude Perzen vierden op 25 december de overwinning van de zonnegod Mithra. Hij werd ook Sol Invictus genoemd de onoverwinnelijke Zon. Vaak afgebeeld met een groenblijvende boom. Misschien komt daar onze kerstboom wel vandaan…
Ook zijn er opvallende overeenkomsten tussen Jezus en Mithra. Zo werd volgens velen ook Mithra op 25 december geboren uit een maagdelijke moeder, was hij de zoon van God geboren in een rots grot, en herrees hij uit de dood. Opvallend genoeg zou 25 december ook de geboortedag van Dionysus zijn, de Griekse god van vruchtbaarheid, de wijn en de vreugde. Heel toepasselijk tijdens de kerstdagen.

Het zonnekind, het heilige nieuwe leven in de armen van zijn moeder komt overal in de wereld voor. Isis met Horus, De zwarte Madonna met het kind, Anahita met Mitrha. Het is dan ook niet vreemd dat de geboorte van Jezus door de kerk op de nacht van 24 december is gezet, de heilige Moedernacht. Oude tradities en nieuwe gebruiken werden zo verbonden. Het zijn nu nog steeds de 12 heilige nachten die de heilige kerstnacht met het Driekoningenfeest verbinden.

Het donker staat in relatie met vruchtbaarheid. Een donkere heilige plek waar het hernieuwd leven geboren wordt. Dit zie je terug in de betekenis van ‘ons’ kerstfeest, bewustwording van het goddelijke licht in jezelf. De kerstmagie bestond altijd al. Want het licht schijnt in en voor iedereen in de wereld, zeker met kerst.

Waarom dit stukje geschreven? Omdat geschiedenis, oude volksverhalen en mythologieën niet het verschil maar de gelijkenis onderstrepen. Omdat we tijdens de drukte die nu rond de feestdagen heerst de bijzondere momenten vergeten. De magie van het naar binnen keren zodat er ontvangen kan worden. De hemels rust van een maanverlichte nacht. Je in stilte verbinden met wat er in jou leeft, je verbinden met je ziel. Zo daalt de vrede op aarde…

warme groet Corrie

🙏
🎄
🔥

Post CommentLeave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *