Handgeschreven door Corrie Van Hese Balten De Laatste Berichten

🌙✨spirituele symboliek    van Sinterklaas✨🌙

🌙✨spirituele symboliek van Sinterklaas✨🌙

By corrie in Teachings on 4 december 2021

Waarom denk je dat Sinterklaas niet in de zomer wordt gevierd? Dat was een stuk praktischer geweest met het oog op de cadeautjes in de lange zomervakantie! Maar nee, dit feest vindt plaats in de winter omdat het nauw samenhangt met Kerstmis.

In het voorchristelijke tijdperk was het een tijd van voorbereiding op de komende inwijding en vernieuwing. Sinterklaas maakt deel uit van een spirituele ontwikkeling die al op het Michaëlsfeest 29 september begint. Want moedig geworden door Michaël, zijn we wakker geschud om de draak in jezelf te doorzien en te bevechten (net zoals de Duivel in de Tarot). Niet met geweld, maar met hemelse wapens, dat wil zeggen ‘wapens’ van de liefde. Het is daarom dat Michaël aan het begin van de herfst, een periode van inkeer, wordt gevierd.

Dan het eerste lichtjesfeest op 11 november; Sint Maarten waar we mogen leren om te delen (ook dit delen is herkenbaar op Pentagrammen 6). Net zoals St Maarten dat met zijn mantel deed toen hij deze doormidden sneed en de helft wegschonk Het is voelbaar dat de winter nadert. Het wordt donker, we keren naar binnen. We ontsteken daarom zelf een lichtje (doet me denken aan de Kluizenaar).

Ook Sint Nicolaas, de brenger van cadeautjes, laat ons zien hoe mooi het is om te geven. Maar Sint Nicolaas houdt ons, of liever onze kinderen, ook een spiegel voor. Hij heeft immers het Grote Boek, waarin hij bijhoudt hoe ieder kind zich heeft gedragen. En op Sinterklaasavond mogen anderen door middel van gedichtjes ons op onze tekortkomingen wijzen. Met mildheid en humor, dat wel. Maar het effect is toch dat we onszelf even zien door de ogen van een ander. Zien waar we nog aan mogen werken als voorbereiding op het lichtfeest Kerst.

Sinterklaas is dus het neerdalen van een hemelse energie met het doel ons te verlichten. Het witte paard bijvoorbeeld, de schimmel, is een essentieel gegeven (deze zien we ook steeds terug op de Tarotkaarten). We zien de Sint dan ook nooit op een bruin of zwart ros. Nee, hij wordt van oudsher afgebeeld rijdend op een wit paard. Het paard is een symbool voor de zon (zoals de koe een symbool voor de maan is). Het witte paard symboliseert de zon, en alles wat daarmee op esoterisch gebied vergelijkbaar is. De schittering, de intellectuele en spirituele kracht, het zuivere, het goud. Het is het hoogste en zuiverste in de mens (herkenbaar als de tarotkaart de Zon).

Is het niet opvallend dat veel goden uit de oude mystiek, uit een ‘land’ komen, ver over zee? Want waarom neemt de Sint de boot en niet de hoge snelheidstrein door Frankrijk? Nee, als we lezen in de symbolische taal, ontdekken we een veel grotere diepte. Want zee en water staan voor de kosmische wereld, het universum. (ook op vele tarotkaarten is de zee afgebeeldt als ons diepe onbewuste, als de oceaan van de geestelijke wereld). Dit laat zien dat Sinterklaas die van over het water, de kosmische wereld komt een zuiver mystieke betekenis heeft. Sinterklaas zal als een spiritueel wezen op zijn witte paard van de overkant komen, en geschenken (lees verlossing) brengen voor wie zich altijd aan de universele wetten en innerlijke waarheid heeft gehouden (gelijk Rechtvaardigheid in de Tarot). Hij zal de weg naar het Licht tonen.

Al duizenden jaren wordt de winterwende in vele landen op het noordelijk halfrond als feest gevierd, omdat dit solstitium het moment bepaalt waarop het licht na een periode van duisternis, als het ware terugkeert (te zien op Zwaarden X).

Reeds in oeroude tijden reed de Germaanse god Wodan op zijn gevleugelde witte paard Sleipnir door de lucht. Ook in die tijd had hij al Zwarte helpers: de twee kraaien Mugin en Hugin. Deze twee vertelden hem alles wat de mensen op aarde deden of zeiden. Dit koppel is in heel Germaans Europa in allerlei gedaantes onderdeel gebleven van de folklore. Zo komt Nederland aan zijn Zwarte Piet. In vele landen om ons heen heeft Sinterklaas Krampus als metgezel, een zwart beestachtige demon. Want naast het licht van Sint Nicolaas was Zwarte Piet aanvankelijk een duistere, angstaanjagende schaduwfiguur. Onze eigen schaduwkant (zoals de Duivel ons dit laat zien in de Tarot). Piet is een louterende kracht die alles wat in ons schaduw leeft, naar het licht wil brengen.

In vroegere tijden in donkere winternachten zaten de mensen bijeen in hun eenvoudige huisjes en luisterden met ontzag naar de wind die door de kale takken van de bomen woei. Ze herkende daarin de adem van hun God Wodan. De schoorsteen is een, tot op de dag van vandaag, belangrijk onderdeel van het Sint Nicolaasfeest. De schoorsteen word gezien als de koker, de verbinding tussen de mens en de ‘bovenwereld’.

Ieder jaar daalt de Sint als de Nederlandse volksgeest uit de hemel neer tot in de harten van de mensen. Als de dagen korter worden, de maan schijnt en de wind door de bomen waait, worden we vervuld met goede gevoelens voor elkaar en maken zo de weg vrij voor de geboorte van het Licht.. hoe mooi is dat.

Ik wens iedereen een gezellig sinterklaas feest

warme groet
Corrie

Post CommentLeave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *